Hoe maakt u de woning verkoopklaar?

 De vastgoedmarkt is momenteel mogelijk wat rustiger of misschien zelfs nog in lockdown, maar als u van plan bent te verkopen nadat de lock-out is beëindigd, betekent dat niet dat u uw voorbereiding moet uitstellen.

Hoewel de huidige situatie betekent dat bepaalde taken niet meer mogelijk zijn, zijn er nog veel klussen die uitvoerbaar zijn.

Het belangrijkste om te onthouden is dat u als verkoper twee kansen krijgt om een eerste indruk te maken bij potentiële kopers.

De eerste kans is wanneer huizenjagers uw huis op Funda zien staan, wat betekent dat uw eigendom er voor de foto's perfect moet uitzien.

De tweede kans is wanneer mensen uiteindelijk uw huis in het echt komen bekijken, wat we bezichtigen noemen.

In beide gevallen wilt u ervoor zorgen dat uw huis er zo goed mogelijk uitziet.

Hier hebben we een overzichtelijke checklist opgesteld om ervoor te zorgen dat u klaar bent om te verkopen.

Opruimen
Volgens Interieurstyliste Kristina Olsson van Homestylers is dit onderdeel van de voorbereiding enorm belangrijk en mag niet worden onderschat. Uw huis opruimen, creëert de illusie van ruimere ruimtes en betekent ook dat u kopers rondleidt in een schoon en opgeruimd huis.

Als woningzoekenden kunnen visualiseren dat ze in een woning wonen, zijn ze waarschijnlijk serieuzer en sneller in het doen van een bod.
Probeer ook vermoeide of versleten meubels op te waarderen als je wat vrije tijd hebt.

Geef kamers de juiste functie
Als je je huis op de markt hebt gebracht met drie slaapkamers, doe dan je best om ervoor te zorgen dat er drie slaapkamers zijn voor woningzoekers, in plaats van twee slaapkamers en een studeer- of speelkamer. De sleutel hier is om mensen te laten zien wat ze kunnen hebben, in plaats van het ze te vertellen.

Nogmaals, het komt terug op visualisatie en maakt het kopers zo gemakkelijk mogelijk om zich voor te stellen dat ze in uw thuis wonen.Documenten
Uw makelaar en notaris zullen tijdens het verkoopproces om verschillende stukjes papierwerk vragen, dus als u alle relevante documenten van tevoren kunt verzamelen, kunt u vertragingen verderop voorkomen.

Een deel van het papierwerk dat u moet afronden, is onder meer:

-akte van levering
-energie label definitief maken
-bouwvergunningen voor alle uitgevoerde grote werkzaamheden
-bouwtekeningen van de huidige staat klaarleggen
-certificaat van de gesaneerde olietank


Kleine reparaties
Dit zou het moment kunnen zijn om al die vervelende klussen die je hebt uitgesteld af te vinken. Dit helpt ervoor te zorgen dat u potentiële kopers geen reden geeft om uw huis af te kragen vanwege iets dat snel te reparerenis. Hier zijn enkele details die een groot verschil zullen maken:

-De keuken opnieuw voegen
-het tegelwerk in de badkamer bijwerken
-scheuren en schilderijhaken bijvullen
-kalkaanslag verwijderen
-houd de tuin netjes

We hadden het eerder over opknappen en dit is waar je echt een eerste indruk kunt maken. Je voortuin is het eerste dat een potentiële koper zal zien, dus zorg ervoor dat je hem of haar meteen een reden geeft om te glimlachen.

Evenzo kan de achtertuin een deal-clincher zijn en een indrukwekkende buitenruimte kan uw huis onderscheiden van de rest.

Hier zijn enkele suggesties om dingen uit uw lijst te halen:

-maai het gras (of zorg ervoor dat het pas gemaaid is)
snoei overgroeide heggen
-geef de hekpanelen een nieuw likje verf (als je reservepotten in de schuur hebt)
-verwijder het onkruid van uw terras
-zorg ervoor dat de gammele poort niet omvalt
-ruim alle hondenpoep op


Licht en luchtig

Donkere kamers zien er over het algemeen kleiner uit dan lichtere, dit kan een grote afknapper zijn voor potentiële kopers. We raden u daarom aan ervoor te zorgen dat de jaloezieën open zijn en de gordijnen uit elkaar, om uw huis met licht te laten overstromen.

Badkamers en keukens
Deze twee kamers zijn het duurst voor een koper om te upgraden. Als u echter moeite heeft gedaan om ze schoon te maken en op te ontrommelen geeft u potentiële kopers nog een reden om positief te zijn over uw huis. Hier zijn enkele van onze toptips:

Badkamer:

-deze ruimte schimmelvrij maken is een must
-bewaar toiletartikelen waar mogelijk in kastjes
-reinig douchedeuren
-houd de wc-bril naar beneden

Keuken:

-houd werkbladen netjes
-houd keukengerei en eten in kasten
-doe de afwas weg
-maak de ramen schoon
-zorg ervoor dat er geen indicatie is dat er huisdieren in huis zijn, aangezien uw potentiële koper misschien geen dierenliefhebber is

Zoekt u advies en hulp, neem dan kontakt op met Kristina Olsson van Homestylers via ons kantoor.