Rue de Terstraeten - Gemmenich

Landbouwgrond

Ref: spir806

Omschrijving

Het betreft hier het aan te leggen wijngoed Domaine Gut Linde - Wijndomein Gemmenich !

Om het wijngoed Domaine Gut Linde op dit unieke perceel te ontwikkelen zijn door de verkopers en initiatiefnemers kosten noch moeite gespaard.
Ligging en bodemsamenstelling zijn ideaal. De voorbereide exclusieve wijnexpertise en het architectenontwerp zorgen voor optimale inbedding van de gebouwen in het landschap. Domaine Gut Linde ligt immers in de groene zone, waar - behalve voor agrarische doeleinden - niet gebouwd mag worden.
Een unieke gelegenheid op dit bijzondere perceel een prachtig wijngoed te starten. De aangrenzende vakantiehuizen zorgen voor een natuurlijke synergie met de al bestaande activiteiten.

Achtergrond

'Gut Linde' is van oorsprong een landgoed met een authentieke hoeve, bestaande uit woonhuis, stallen en graanzolders, met oude fruitbomen en een monumentale eeuwenoude lindeboom. Grote troef is hier het fabelachtige uitzicht. Het geheel is gelegen in betoverend heuvellandschap, aan de rand van het Vijlenerbos, en geniet een adembenemend uitzicht op het Geuldal. In de groene zone van grensplaats Gemmenich (B), op zo'n honderd meter van de Nederlandse grens, nabij het Drielandenpunt.

Het geheel is in 2006 gekocht door drie Nederlandse eigenaren en kadastraal gescheiden. Op tweederde van dit voormalig landgoed ontstonden twee luxe succesvolle vakantiehuizen: La Colline (14 p.) en Iets Moois (39 p.) met grote tuinen. Jaarlijks komen hier ongeveer 2000 gasten uit vooral Vlaanderen en Nederland (met in totaal ca. 7000 overnachtingen).

Naast en deels achter de vakantiehuizen ligt meer dan 28.000m2 goede grond met een ideale ligging voor een wijngaard: Domaine Gut Linde. Deze plek is niet alleen ideaal vanwege de ligging en de bodem, maar ook omdat er direct wijn kan worden aangeboden aan de vele gasten die tijdens hun verblijf uitzien over de wijngaard, er doorheen kunnen lopen en de 'romantiek' van de wijn zelf beleven.

Het businessplan is erop gebaseerd om eerst 2 ha in ontwikkeling te brengen als wijngaard en mogelijk een synergie te realiseren met de twee vakantiehuizen (verkoop wijn, proeverijen, educatieve workshops etc.).

Initiatiefnemers van de wijngaard zijn de voormalige eigenaren van vakantiehuis La Colline, die ook de grond in hun bezit hebben. Zij hebben een passie voor wijn en kennis van de internationale wijnwereld. Josephine Veering werkte 15 jaar als hoofdredacteur van toonaangevende Nederlandse culinaire magazines en horecavakbladen. Pieter Ouddeken werkte als zelfstandig culinair fotograaf en fotografeerde in opdracht talloze wijngaarden en wijnmakers over de hele wereld. Zo maakte hij voor de Nederlandse supermarkt Albert Heijn het boek 'De wereld van wijn'.

Als adviseur en wijnmaker is ir. Stan Beurskens (MSc, oenoloog) van Wijndomein Sint Martinus in Vijlen (NL), wiens wijnen bijna allemaal zijn bekroond met internationale gouden en zilveren medailles vanaf het eerste stadium betrokken bij de ontwikkeling. Zijn wijndomein heeft meer dan 150 medailles ontvangen van keuringen uit onder meer de Lage Landen, Berlijn, Freiburg, Parijs en Seoul. Stan Beurskens studeerde aan de beroemde universiteit van Stellenbosch in Zuid-Afrika en de universiteit van Geisenheim in Duitsland. Naast zijn theoretische achtergrond heeft hij inmiddels bijna 20 jaar praktijkervaring in verschillende wijngaarden over de hele wereld, zowel in de klassieke als in de nieuwe wereld.
Zijn wijndomein ligt precies aan de andere kant van het Vijlenerbos, op enkele kilometers afstand aan de Nederlandse zijde. Met ir. Stan Beurskens MSc als bevlogen partner volgt Domaine Gut Linde zijn visie om een innovatief, modern wijnbedrijf te worden, een wijnbedrijf dat kiest voor 'nieuwe' druivenrassen en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft.
De bodemsamenstelling van de wijngaard is gemeten en er is een bemestingsplan opgesteld. Er wordt in de eerste fase een wijngaard van 2 x 1 ha aangeplant. De eerste drie jaar tot vier jaar na de aanplant van deze wijnstokken is de periode van opbouw en (groeiend) onderhoud.
Uit marketingtechnische overweging kan hier, als aanloop op de wijn uit eigen wijngaard, in de eerste drie jaar wijn worden genoten van Wijndomein Sint Martinus. Onder meer gasten van de vakantiehuizen kunnen dan al genieten van educatieve proeverijen en workshops als wijn/spijs of koken met wijn. Bovendien worden er koks en sommeliers uitgenodigd om hun visie op de wijnen te laten zien en proeven. Ook worden er cursussen gegeven over wijnbouw en wordt er nauw samengewerkt met Wijndomein Sint Martinus.
Achterliggende gedachte is dat daarmee de aandacht meteen op de eigen groeiende wijngaard wordt gelegd en het marketingplan al in het eerste jaar kan worden gestart. In het vierde jaar, als de eerste jaargang Domaine Gut Linde gebotteld kan worden, functioneert het dan al volledig. Domaine Gut Linde wordt dus al in een vroeg stadium, vooruitlopend op de eerste oogst, op de kaart gezet.

Agrarische opstallen en woonhuis

Domaine Gut Linde ligt in de groene zone, wat betekent dat hier absoluut niet meer gebouwd mag worden. Echter, de wijngaard heeft een opbrengst die ruim voldoende is voor het inkomen van 1,00 FTE (inkomen 40.000,= bruto) en daarom is er een toezegging gedaan door de 'Direction générale opérationelle de l’Agriculture, des Ressources naturelles et Environnement’. Zij vragen om eerst de wijngaard (minimaal 2 ha) aan te leggen in combinatie met de benodigde (agrarische) opstallen. In de tweede fase, twee jaar na de commercialisatie van de eerste oogst, mag er in principe dan ook een woonhuis voor de eigenaar worden gebouwd. De gemeente Plombières (Gemmenich) staat zeer positief tegenover de wijnplannen en wil zich inzetten om dit proces eventueel te laten versnellen .
De realisatie van de opstallen die nodig zijn voor de vinificatie en voor het benodigde onderkomen van de eigenaar is in handen van architect Tom Radermacher (Radermacher + Schoffers Architekten in Eynatten). In zijn bouwvoorstel wordt de bebouwing opgenomen in het land en ingebed in de natuurlijke schoonheid van deze groene omgeving . Er wordt dan ook deels in de aarde gebouwd en het uitzicht over de wijngaard zal spectaculair zijn.
Specificaties van het onroerend goed: binnen de totale grondoppervlakte (ca. 3 ha) wordt ca. 1500 m² aangemerkt als bouwkavel. De voorlopige inhoudsmaten van het te stichten onroerend goed zijn: zakelijke deel ca. 1750 m³ / ca. 450 m² en privaat deel ca. 400 m³ / 156 m².

Ten aanzien van het gehele plan moet dan ook rekening gehouden worden met een aanzienlijke investering bovenop de aankoop van puur alleen het perceel.
Uitgewerkte gedetailleerde plannen van Domaine Gut Linde in Gemmenich zijn desgewenst beschikbaar.

Bebouwing

Bouwjaar 2024
Grond oppervlakte 28658 m²

Ruimtelijke ordening

Recente bestemming Landschappelijk waardevol agrarisch gebied
Dagvaardingen Nee
Rechterlijke herstelmaatregel Nee
Bestuursdwang Nee
Last onder dwangsom Nee
Minnelijke schikking Nee
Effectief overstromingsgevoelig Niet ingegeven
Mogelijk overstromingsgevoelig Niet ingegeven
Afgebakend overstromingsgebied Niet ingegeven
Afgebakende oeverzone Niet ingegeven
Risicozone voor overstromingen Niet ingegeven

Overige Info

Vrij op onmiddellijk

EPC gegevens

EPC waarde 1 kWh/m²
1

Geografische info

Rue de Terstraeten , Gemmenich
StreetView
Toon op kaart
* Berekening: Aankoopprijs - 10% eigen inbreng aan 2,5% rente op 20 jaar - exclusief kosten

Panden in de buurt